• June 7, 2023, 3:55 p.m.

  Overgenomen van: Stichting de Verbeelding [@vrbldng]. (2023, 25 april). Nationale ombudsman Reinier van Zutphen weigert opnieuw om inzage te geven in de bonnetjes van de reiskosten. [Tweet]. Twitter. twitter.com/vrbldng/status/1650760821662785536

  Nationale ombudsman Reinier van Zutphen weigert opnieuw om inzage te geven in de bonnetjes van de reiskosten (100K / jaar) die hij de afgelopen jaren heeft gemaakt. Het #Woo-verzoek waarbij wij hem om die bonnetjes hadden gevraagd heeft hij buiten behandeling gesteld.

  Reinier

  Reinier van Zutphen nam zijn besluit slechts twee weken nadat de @HaagseRechtbank een vorig besluit als zijnde 'evident onrechtmatig' naar de prullenbak had verwezen. Hoe is het mogelijk dat de Nationale ombudsman lak heeft aan een uitspraak van de rechter? #Woo

  mail

  Eerder reeds hadden wij met een #Woo-verzoek blootgelegd dat de reiskosten van Reinier van Zutphen jarenlang niet naar behoren zijn gecontroleerd en verantwoord. Zijn bewering dat de Auditdienst Rijk de cijfertjes had goedgekeurd bleek bovendien niet waar.

  Ons onderzoek kreeg veel aandacht. Tim Hofman (@debroervanroos) sprak lovende woorden, @tonfvandijk plaatste een commentaar, @geenstijl nam het nieuws over en 's avonds zaten we in @vandaaginside. Een van onze tweets werd zelfs door ruim 500.000 Twitteraars gezien.

  tweets

  Ondertussen zaten wij natuurlijk niet stil. In een volgend #Woo-verzoek hebben we de Nationale ombudsman namelijk nogmaals gevraagd om de bonnetjes. Als Reinier van Zutphen daar zo krampachtig over doet dan willen wij weleens weten waarom dat is.

  Eerst hoorden we niets, maar anderhalve maand en een ingebrekestelling later kwam er eindelijk een reactie. De Nationale ombudsman vertikte het om ons #Woo-verzoek te behandelen. Want waarom zou hij. Als je Reinier van Zutphen heet dan sta je toch boven de wet?

  verzoek

  Geprotesteerd, waarna onze Nationale ombudsman het #Woo-verzoek toch maar in behandeling nam. Maar toen moest er intern nog wel worden overlegd.

  later

  Vervolgens moesten de bonnetjes van de reiskosten van Reinier van Zutphen nog even bij elkaar worden geharkt. Daar zou een week of twee, drie mee zijn gemoeid.

  bonnetjes

  Nog weer een week of drie later kwam de Nationale ombudsman er plotseling achter dat er toch ook nog andere bonnetjes moesten worden opgezocht. 'Daardoor gaat het een week langer duren. Mijn excuses daarvoor.'

  in behandeling

  Intussen had de Nationale ombudsman bedacht dat er ook nog een zienswijze moest worden ingewonnen. Weer twee weken erbij.

  twee weken

  Gelukkig waren nu alle denkbare smoezen op. De bonnetjes zouden dus eindelijk op tafel moeten worden gelegd. Alleen, wat doet de Nationale ombudsman? Die stelt ons #Woo-verzoek wederom buiten behandeling. Er zou sprake zijn van 'misbruik van recht'.

  misbruik van recht

  Wij dachten lange tijd dat het met die reiskosten wel goed zou komen, maar hebben inmiddels de indruk dat Reinier van Zutphen echt wat heeft te verbergen. Een Nationale ombudsman die de kluit belazert, dat kunnen we er nog net bij hebben. Is er nog iemand te vertrouwen?

  meme

  Met het besluit van de Nationale ombudsman zijn we uiteraard meteen naar de @HaagseRechtbank gestapt. Er loopt inmiddels een kort geding. Ondertussen graven wij nog even door. Daar kunnen we overigens best wat hulp bij gebruiken. Doe je mee? vrbldng.nl/contact/ #Woo

 • Members 1 post
  June 7, 2023, 4:08 p.m.

  Hmm, de belastingdienst heeft deze bonnetjes toch ook? Wellicht is er een politicus die een verzoek kan neerleggen bij de belastingdienst een fraude onderzoek te doen indien die bonnetjes er niet zijn.