Overgenomen van: Rosa Juffer in Fanoy, V., Kaandorp, C., Roebroek, M., Tazelaar, E., Den Uijl, S., Schuil J., Van de Beek, A., Wiemers, S., & Enthoven, G. (2023). Matglas rapport: Onderzoek naar de invoering van de Wet open overheid. Open State Foundation & Instituut Maatschappelijke Innovatie. p. 36. openstate.eu/wp-content/uploads/sites/14/2023/03/Rapport-Matglas-OSF-IMI-9-03-2023-digitaal.pdf.
Op 17 november 2022 dien ik een Woo-verzoek – mijn eerste – in bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ik doe onderzoek naar waterstofsubsidies; een actueel onderwerp waarbij de Rijksoverheid zeer grote ambities (en diepe subsidiezakken) heeft. Mijn verzoek geeft van a tot z aan welke informatie ik graag ontvang, en in welke vorm, inclusief sms’jes en e-mails. De drie kantjes doe ik aangetekend op de bus.
Mijn track-and-trace-code mag echter niet baten: drie weken later staat er nog steeds “bezorgmoment onbekend”. De PostNL klantenservice stelt me gerust met de mededeling “dat mijn brief waarschijnlijk wel aangekomen is, maar er alleen niet voor getekend is”.
Op 8 december ontvang ik een mail van het ministerie met de mededeling dat mijn Woo-verzoek inderdaad is aangekomen, maar met een verzoek om specificatie en de mededeling dat de beslistermijn tot die tijd wordt opgeschort.
Op 19 december (ruim een maand na mijn indiening) krijg ik een afspraak op het ministerie om mijn Woo-verzoek toe te lichten. Ik word bij de entree opgehaald door twee heren, en in het achterkamertje sluit nog een derde Woo-jurist online aan. Drie ambtenaren maken 1,5 uur tijd vrij om mij met mijn Woo-verzoek te helpen! Maar mij daadwerkelijk verder helpen lukt niet direct. Eén van de ambtenaren licht toe “nog nooit eerder zo’n gesprek te hebben gehad” en drukt mij vooral op het hart “wat een opgave het is om deze informatie te verstrekken”. Als toelichting krijg ik te horen dat veel van deze informatie bij uitvoerende organen ligt zoals het RVO. Toch kunnen ze de vraag over hoeveel documenten of e-mails het dan gaat niet beantwoorden.
Aan het einde van het gesprek vraag ik om een concrete datum voor de beantwoording van mijn verzoek. “Vanwege het kerstreces zit niemand bij zijn e-mail en ligt alles in de politiek drie weken stil dus dat gaat in januari echt niet lukken”.
Na afloop ontvang ik een e-mail met een bedankje voor het constructieve gesprek en dat het doel is de gevraagde informatie uiterlijk 28 februari 2023 digitaal aan te leveren. Niets is minder waar: twee dagen voor de deadline ontvang ik een mail met excuses: mijn Woo-verzoek bevat informatie van externen (welk Woo-verzoek niet?) en zij krijgen eerst nog de kans om hun zienswijze te delen.
De nieuwe toezegging is nu de eerste week van april.